Den 23:e januari 1973 öppnade sig marken på Heimaey, den största och enda bebodda ön bland Vestmannaeyjar. Ut strömmade lava och aska, stora stenblock flög i luften och dånet överröstade bybornas förskräckta larm när de såg sina hem begravas. Turligt nog hade gårdagen bjudit på storm och hamnen var full av fiskebåtar som sökt skydd från havets raseri och i en imponerande kraftansträngning som utfördes i största hast, kunde alla människor räddas från den brinnande ön.

Under det våldsamma vulkanutbrottet växte ön med 20% och fortfarande är marken så het att man bränner sig uppe på Eldfells topp. För de tappra islänningarna tog det självklart tid att åter göra ön beboelig, det var ett hårt arbete att gräva fram staden ur den svarta vulkanaskan och många hus var för alltid förlorade, men för besökare så här i efterhand, är historien oerhört spännande.

Heimaey är inte större än att det går att promenera runt hela ön och landskapet är mycket fascinerande. Vulkantoppar och kratrar varvas med lavafält, svarta stränder och väderbitna klippor. Sten som smält, skrynklats ihop och stelnat i fantasifulla former påminner om vilka väldiga krafter som finns precis under den fasta mark som brukar kännas så trygg att gå på.

Det är lugnande att titta på de får och hästar som betar på de grönskande ängarna, de verkar inte bekymra sig det minsta, och inte heller de fåglar som gömmer sig i klippskrevorna längs den branta kusten.

Dagens Haiku:
våldsam explosion
lavaflöde, kraftig rök
en brinnande värld