De senaste seglingsetapperna har inte varit särskilt roliga. Det har varit blött, kallt och obekvämt ombord och i jakten på väderluckor har det snarare känts som transport av oss själva och Ash, än som någon härlig seglarglädje. Därför var det extra roligt att få en riktigt fin överfart från Shetlandsöarna. Vädret var torrt och klart, havet relativt lugnt och vinden trevlig där den huvudsakligen kom in från låringen. Lagom tills vi siktade Norge blev det dessutom strålande solsken, så fint väder har vi inte haft sedan vi lämnade Grönland för över en månad sedan.

Trafiken gick som vanligt tät över Nordsjön med frakt-, fiske- och arbetsbåtar och det tog oss en hel dag att ta oss igenom ett oljefält där plattformarna, likt utomjordiska spindlar spretade mot himlen. Visst är det lite spännande att se dessa enorma byggnader mitt ute på havet som är arbetsplats åt hundratals människor och visst är det imponerande med den teknik människan har åstadkommit, men efter tiden uppe vid Grönland, då havet var vilt, orört och fullproppat med val, fisk, säl och fåglar, så kändes det främst sorgligt att segla över ett hav som är utan fri horisont. Dagtid var det som att befinna sig i någon typ av framtidsstad, nattetid lystes himlen upp av de stora eldarna.

Vi siktade till en början på Norge men eftersom vädret var fint så bestämde vi oss för att fortsätta mot Sveriges västkust istället. Det blev ett par lugna sista dagar på resans sista långa etapp och vi njöt av varje stund. Att sova i sjökoj, fika i solnedgången och studera stjärnhimlen på nätterna, det är svårt att första att seglingen som varit vårt liv under de senaste två åren börjar närma sig sitt slut.

Dagens Haiku:
oljan borras fram
längs bottnen släpas trålen
varor på transport