På Shetlandsöarna hade hösten redan kommit och vi var osäkra på om det skulle finnas någon sommar kvar för oss hemma i Sverige. Men vi hade inte behövt oroa oss, det var strålande sol, helt vindstilla och riktigt varmt när vi knöt fast i Koster.

Känslan var fantastisk, så underbart skönt att komma hem, veta hur saker fungerar, förstå språket, kulturen, att känna igen sig. Vi hade svårt att sluta le. Men så efter ett kort tag så slog det oss att vi faktiskt inte ska ut på några längre seglingar igen inom den närmsta framtiden. Trots att det var så underbart skönt att vara i hamn, i skärgården, så började vi ändå sakna det vidsträckta blå havet. Vi måste erkänna att en viss känsla av ångest infann sig.

Vi är glada att vara hemma, vi har längtat, men det är också med vemod vi inser att äventyret är över. Vi försöker intala oss att det kan vara början på något nytt och dessutom är det lugnande att fortfarande ha 100 underbart vackra sjömil kvar innan vi kommer fram till Bua.

På Koster gjorde vi vad man gör på Koster, vi hyrde cyklar och åt glass, njöt av den gröna idylliska omgivningen, de svenska växterna och de grå klipporna. Det är en lustig känsla att plötsligt passa in och att inte längre mötas av nyfikna blickar och frågor om var vi kommer ifrån. Här ser vi ut som vilka svenska semesterseglare som helst, att ha den långa resan i bagaget är lite som att sitta på en hemlighet.

Dagens Haiku:
grönskande ängar
fåglar att känna igen
grå granitklippor