Vi är nöjda med vårt beslut att semestra en stund på Västkusten innan den slutgiltiga hemkomsten. Det är vackert i vår svenska skärgård och det har varit ett härligt återseende av de öar och platser som en gång för många herrans år sedan var starten på våra seglande liv.

Det var en fin segling ner mot Fjällbacka där vi hämtade upp Svens bror Emil med flickvän Linnea för ett helgfirande ombord på Ash. I Gluppö naturhamn knöt vi fast på svenskt vis med fören mot klippan och även då detta är en av de allra populäraste naturhamnarna så var vi endast tre båtar som låg över på natten.

Därifrån fortsatte färden inomskärs med lunchstopp på Flatholmen innan vi framåt eftermiddagen lade till utanför vår vän Thages sjöbod i Sotenäskanalens norra inlopp. Vi fick lära känna Barbro, Thage känner vi sedan USA, det blev mycket seglarprat.

Genom Sotenäskanalen och vidare i en ökande sydlig (typiskt) vind, Flatön var nästa mål. Där tog vi natthamn hos långseglarna Gert och Christina som vi första gången träffade i Danmark för drygt två år sedan. Många minnen och historier utbyttes och en ganska stor längtan tillbaka till Västindien infann sig snabbt.

Då vinden fortsatte att hålla sig nära kuling valde vi att därefter gå in i Mollösunds skyddade hamn. Den bubblande sommaratmosfären var helt bortblåst och alla kaféer och restauranger var stängda, men byn var lika fin för det.

Efter en stillsam natt begav vi oss mot Marstrand där en viss aktivitet fortfarande höll i sig. Vi träffade ett gäng glada seglare och stiftade ett par nya bekantskaper innan kvällen avslutades tillsammans med vår vän Torbjörn som vi träffade under förra resan till Karibien. Återigen var det många härliga långseglarminnen som utbyttes.

Vad vi sysslat med är alltså någon typ av inslussning i samhället genom att umgås med långseglare som numer bor i land, samtidigt som vi försökt att hitta på svar på de frågor vi vet att vi snart kommer att överösas med. “Vad ska vi göra nu?” “Vilken plats är vår favorit?” “Hur känns det att vara hemma?” De enda svar vi hittills lyckats komma på är “blå”, “ubåt” och “sju”, i valfri ordning…

I skrivandets stund blåser det 17 sekundmeter från fel håll. Vi ligger på Donsö och hoppas på att det snart ska mojna eller vrida för redan imorgon ska vi anlända i Bua. Det är dags att komma hem!

Dagens Haiku:
segling inomskärs
vänner från när och fjärran
redo för hemkomst